“We kunnen veel sneller overschakelen naar een duurzame energievoorziening dan we denken.” Zo opent het rapport ‘Nederland 100% op duurzame energie in 2030’ van Urgenda. Het rapport laat naast de urgentie ook zien hoe dat zou kunnen. Grassa wordt daarin genoemd als innovatieve speler met haar grasraffinagetechniek.

Het kan als we het willen, 100% op duurzame energie draaien binnen 15 jaar. Maar hoe dan? Het rapport beschrijft dat in vijf hoofdstukken: anders wonen, anders van A naar B, anders eten, anders produceren en anders energie opwekken. Voorbeelden van innovaties, interviews met koplopers en actieplannen voor bedrijven, overheden en de consument vullen elk van de hoofdstukken in.

Urgenda interviewde zo ook Johan Sanders en Martijn Wagener van Grassa – met de titel ‘Grasraffinage levert 2,5 keer meer eiwit op dan geïmporteerde soja’ – over hoe grasraffinage werkt, de voordelen voor de wereld, de resultaten, het mestprobleem en over of grasraffinage uiteindelijk kan dienen voor menselijke consumptie. Ja, is het antwoord.

Lees meer in het rapport en bekijk het interview met Johan en Martijn op pagina 86.

Ook interessant is het interview met Johan Kerkhoven. Hij leeft met zijn gezin alle ‘vijf keer anders’ na en noemt het prettig en comfortabel. Hij woont in een energieneutraal huis, heeft een eigen moestuin (en draagt zo bij aan minder transport en duurzame productie), eet veganistisch en rijdt volledig elektrisch. Het interview is te vinden op pagina 176.