Waardering en steun voor Grassa

Hoogwaardige verwerking van groentereststromen een stap dichterbij door Grassa en LIOF

Kunnen we iets slims doen met groentereststromen? Grassa BV, onderdeel van het BioTreatCenter en gevestigd op Brightlands Campus Greenport Venlo, denkt van wel. Er zitten namelijk allerlei waardevolle stoffen in, zoals eiwitten, vezels en mineralen. Met een geavanceerd bioraffinageproces haalt Grassa die stoffen uit reststromen van groenteverwerkers. “Er liggen ook kansen in de tuinbouw en akkerbouw”, voegt directeur Ad Crommentuijn toe. Samen met mede-directeur Peter van Paridon geeft hij leiding aan de snel groeiende bioraffinage start-up in Venlo. Het Limburgs ontwikkelingsfonds LIOF gelooft in het concept. Dat heeft geresulteerd in een lening voor Grassa van bijna een kwart miljoen euro voor de ontwikkeling van een bioraffinage-unit die volledig ingericht is op de verwerking van groente. “Het Grassa concept laat mooi zien hoe ondernemerschap, innovatie en verduurzaming van de agro/foodsector samen kunnen gaan. We steunen dit initiatief dan ook graag”, aldus het LIOF.

Onder toeziend oog van projectleider Marieke Vanthoor hebben de eigenaren van Grassa (Bram Koopmans, Johan Sanders en Martijn Wagener) samen met de directie van Grassa de laatste handtekeningen onder de Proof of Concept-lening gezet. Marieke: “We hebben de afgelopen tijd veel ervaring opgedaan met de ontwikkeling van grasraffinage. De eerste tests op pilotschaal met enkele soorten groente gaven hoopvolle resultaten. Nu moeten we laten zien dat we hiervoor een complete installatie kunnen bouwen. Die zal op diverse punten uniek zijn, al was het maar vanwege de andere bladstructuur van groente. Bovendien gaat het niet alleen om techniek. Ook de economische business case moet worden gevalideerd. Uitdagingen genoeg dus, maar met dit team en met de samenwerking met LIOF gaat het lukken”, aldus Peter van Paridon.