Grassa haalt € 2 miljoen op voor haar innovatieve bioraffinageproces

Grassa heeft € 2 miljoen opgehaald in een serie-A financieringsronde geleid door Brightlands Venture Partners. Co-investeerders zijn LIOF, mengvoederbedrijf Fransen Gerrits en bestaande aandeelhouders. Met deze financiering zal Grassa haar innovatieve bioraffinageproces verder opschalen en haar producten naar de markt brengen. Het bedrijf heeft tevens een strategisch partnerschap opgezet met mengvoederbedrijf Fransen Gerrits voor marktintroductie van een aantal producten. 

Grassa, opgericht in 2014, heeft een efficiënte bioraffinagetechnologie ontwikkeld om gras en groentestromen te verwerken. Het proces levert vier producten op: ruwe vezel voor koeien, een eiwitconcentraat, fructooligosacharides (prebiotica) en een mineralenconcentraat. De eerste drie producten zullen worden gebruikt in veevoer. Het vierde product is een plantaardige biologische kunstmestvervanger. Al deze producten zijn GMO-vrij, 100% natuurlijk en van lokale bronnen.

De groeiende wereldbevolking heeft een toenemende behoefte aan voedsel en energie. Het is daarom van belang om inefficiënties in het gebruik van grondstoffen zo veel mogelijk te elimineren en kringlopen te sluiten. Met het raffineren van gras en plantaardige reststromen zal Grassa een serieuze bijdrage gaan leveren aan de circulaire economie. Door het separeren van componenten kunnen dieren veel gerichter en efficiënter worden gevoerd. Als gevolg hiervan produceren boeren meer dierlijk eiwit met minder voer, hetgeen resulteert in een lagere uitstoot van mineralen in de mest.

Met deze financiering zal Grassa haar innovatieve bioraffinageproces verder opschalen en haar producten commercialiseren. Mengvoederbedrijf Fransen Gerrits zal als partner Grassa ondersteunen bij de introductie van haar producten in de markt van veevoer voor koeien, varkens en konijnen, de markt waar Fransen Gerrits actief is.

“Het partnerschap met Fransen Gerrits, Brightlands Venture Partners en LIOF stelt ons in staat om onze plannen te realiseren en groei te versnellen. Als industriële aandeelhouder zal Fransen Gerrits zorgen voor extra aandacht voor onze producten in de mengvoederindustrie”, zegt Peter van Paridon, CEO van Grassa. “We kijken ernaar uit om samen met Fransen Gerrits de markt te ontwikkelen voor specifieke veevoerproducten en om ons productaanbod uit te rollen naar andere spelers in de mengvoederindustrie.”

“De Grassa-propositie kan een serieuze bijdrage te leveren aan de wereldwijde food en feed-uitdagingen. In het komende jaar is verdere technische en commerciële validatie cruciaal om het bedrijf naar een volgende fase te brengen. De ondersteuning van Fransen Gerrits en het Brightlands-ecosysteem zal een grote toegevoegde waarde hebben voor het succes van Grassa” zegt Kim de Boer, Fund Manager van Brightlands Agrifood Fund.

Tys van Elk, Directeur van LIOF: “Met LIOFs Limburg Business Development Fonds (LBDF) hebben we in 2018 een zogenaamde proof of concept-lening toegekend om Grassa’s finale productontwikkeling te ondersteunen. Dit is een belangrijke stap geweest in het bewijzen van de toegevoegde waarde van Grassa’s concept en het aantrekken van nieuwe investeerders. Het is LIOFs ambitie om innovatieve bedrijven in Limburg te faciliteren in alle fasen van ontwikkeling”.

Over

Grassa 
Grassa, gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo en opgericht in 2014, heeft een bioraffinagetechnologie die succesvol is getest in diverse projecten. Het bedrijf is nu gereed voor opschaling en marktintroductie van haar producten.

Contacteer voor meer informatie:
Peter van Paridon – CEO
+31 6 51359281
Peter@grassa.nl
www.grassa.nl

Fransen Gerrits
Fransen Gerrits BV is sinds de oprichting in 1897 uitgegroeid tot de ondernemende voerspecialist van Zuid-Nederland. Fransen Gerrits maakt voer voor koeien, varkens en konijnen en is een betrokken partner voor boeren om hun bedrijf op een duurzame manier te runnen. In deze ondersteuning is problemen oplossen en innovatie erg belangrijk. Vanuit dit perspectief past het partnerschap met Grassa perfect.

Contacteer voor meer informatie:
Huub Fransen – CEO
+31 6 51357747
h.fransen@fransengerrits.nl
www.fransengerrits.nl

Brightlands Venture Partners 
Brightlands Venture Partners (BVP) is de fondsmanager van Brightlands Agrifood Fund en een zogenaamde ecosysteeminvesteerder. BVP ondersteunt innovatieve bedrijven die een fit hebben met het ecosysteem van de Brightlands-campussen. Haar filosofie is  dat nabijheid ertoe doet en dat de portfoliobedrijven een hogere kans van succes en kortere time to market hebben door interactie met het Brightlands-ecosysteem en het netwerk van het fonds. Fondsen onder management zijn Limburg Ventures, Chemelot Ventures en Brightlands Agrifood Fund.

Contacteer voor meer informatie:
Kim de Boer – Fund Manager Brightlands Agrifood Fund
+31 6 5758 8442
kdb@brightlandsventurepartners.com
www.brightlandsventurepartners.com

LIOF
LIOF is de regionale ontwikkelingsmaatschappij van de Provincie Limburg. Haar eerste doelstelling is zorgen voor versterking van de economische structuur en daarmee de groei van Limburg. Voor dit doeleind maakt LIOF gebruik van risicokapitaal en ondersteunt innovatieprojecten van het MKB.

Contacteer voor meer informatie:
Jeffrey Lutje Spelberg – Investment Manager
+31 6 5517 8554
jeffrey.lutjespelberg@liof.nl
www.liof.nl