Uniek circulariteitsconcept
Grassa heeft een proces ontwikkeld dat ervoor zorgt dat er efficiënter wordt omgegaan met weidegras. Door een natuurlijk proces worden overtollige eiwitten uit het gras gehaald en verwerkt tot ingrediënten voor humane en diervoeding. Hierdoor wordt lokaal geproduceerd plantaardig eiwit een duurzaam alternatief voor geïmporteerde soja, wat niet alleen de milieubelasting verlaagt, maar ook nieuwe verdienmogelijkheden biedt voor melkveehouders.
Het overblijvende ontsloten gras is een hoogwaardig en duurzaam ruwvoer dat in plaats van kuilvoer in het rantsoen van melkvee gevoerd kan worden. Doordat er minder ruw eiwit in het voer aanwezig is, nemen ammoniak- en fosfaatemissies significant af, bij gelijkblijvende melkproductie. Ook heeft de geproduceerde melk een lagere CO2 footprint.
Direct enthousiasme voor samenwerking
Slootsmid, met ruime ervaring in het ontwikkelen en produceren van machines en installaties voor mestverwerking, brengt haar technische expertise in om de persinstallaties te ontwikkelen en te produceren. “Toen we kennismaakten met het Grassa-concept, was ik direct enthousiast,” zegt André Ebbekink, directeur van Slootsmid. “Het past perfect bij onze ambitie om de landbouw verder te verduurzamen, maar minstens zo belangrijk: het biedt boeren een kans om hun verdienmodel te verbeteren als leverancier van plantaardig eiwit.”
Harald van Santen, COO van Grassa, voegt toe: “Met Slootsmid hebben we een partner gevonden die bewezen bedrijfszekere installaties kan leveren, en die ook de flexibiliteit heeft om met een praktische insteek nieuwe concepten op het agrarische bedrijf te introduceren. Dat is precies de combinatie die nodig is om samen impact te maken.”
Turn-key installatie
Grassa heeft de afgelopen tien jaar intensief geëxperimenteerd met grasraffinage in diverse proefopstellingen.
Dankzij recente financiering kan deze beproefde techniek nu worden opgeschaald naar een professionele installatie met een uitbreidbare capaciteit.
De installatie bestaat uit een robuuste stortbunker, waarin een volle opraapwagen in één keer kan worden gelost. Vanuit deze stortbunker wordt het gras gelijkmatig gedoseerd naar de persen via een speciaal ontworpen doseerbunker, waardoor de doorstroming efficiënt en continu verloopt. Na persing wordt het gewonnen grassap afgevangen voor verdere verwerking. Het resterende ontsloten gras kan vervolgens worden ingekuild voor later gebruik als voedzaam ruwvoer. Met een installatie kan tot ca 16 ton vers gras per uur worden verwerkt. De persinstallaties worden geplaatst bij loonwerkers, die ook de logistiek rond de pers voor hun rekening zullen nemen. De eerste persen installeert Grassa eind 2025 bij loonwerk bedrijf Hofmeijer Voorst (GLD) en bij De Wit Beemster (NH).
Toekomstgericht investeren
Deze samenwerking markeert een belangrijke stap in de opschaling van Grassa’s concept in Nederland. De komende jaren zullen op verschillende plekken in het land persinstallaties bij loonwerkers worden geplaatst, zodat er voldoende grassap beschikbaar komt voor verdere verwerking tot grondstoffen voor humane consumptie. Grassa en Slootsmid zetten zich in voor een efficiëntere voedselproductie met deze alternatieve bron voor plantaardige eiwitten en dragen daarmee bij aan een duurzamer landbouwsysteem.
Contactinformatie
Grassa B.V.
Bronland 10 (Plus Ultra II) 6708 WH Wageningen E-mail: info@grassa.nl Website: www.grassa.nl
Slootsmid Mesttechniek B.V.
Korenbree 40a
7271 LH Borculo
E-mail: info@slootsmid.com Website: www.slootsmid.com