

19 maart 2025
Grassa haalt EUR 3,6 Miljoen op; Graseiwit consumptie door de mens komt steeds dichterbij.
Wageningen, 19 maart 2025 – Grassa heeft EUR 3,6 miljoen opgehaald voor de verdere ontwikkeling van haar technologie voor graseiwitproductie. De investering komt van Perspectieffonds Gelderland (PFG), een fonds van de provincie Gelderland onder beheer van Oost NL, samen met bestaande aandeelhouders Fransen Gerrits en Brightlands Venture Partners.
De financiering wordt gebruikt voor het opschalen van het proces, het demonstreren van de voordelen bij melkveehouders en het ontwikkelen van voor mensen eetbaar graseiwit.
Grassa verwerkt gras tot ‘ontsloten gras’ en grassap, waaruit het graseiwit wordt gewonnen. Dit graseiwit vormt een duurzaam alternatief voor geïmporteerde soja, wat de ecologische voetafdruk van voedselproductie verkleind.
Stikstofprobleem Aangepakt bij de Bron
Grassa’s technologie vermindert stikstofuitstoot op twee manieren: door het eiwitgehalte van gras te verlagen, waardoor koeien minder stikstof uitstoten, en door graseiwit te gebruiken als alternatief voor soja, waardoor stikstofimporten via soja worden voorkomen. Grassa wil bij 25-50 melkveehouders demonstreren dat 50% van het eiwit uit gras gewonnen kan worden zonder de melkproductie te beïnvloeden. Het gewonnen graseiwit belandt dan uiteindelijk niet als stikstof in de mest.
Rieks Smook, CEO van Grassa, benadrukt de potentie: “Elke hectare verwerkt zorgt voor ca 35 M3 minder mest afzet; Bij verwerking van 20% van het Nederlandse, is het mestoverschot verdwenen. Bij verwerking van 60% wordt een hoeveelheid graseiwit geproduceerd dat de volledige Nederlandse sojavraag kan voorzien.”
Versnellen van Duurzaamheid in de Sector
Sindy Vreugdenhil, investment manager Food bij Oost NL, ziet de investering als een belangrijke stap: “Het helpt het stikstofprobleem aan te pakken, versnelt de transitie naar plantaardige eiwitten en biedt boeren nieuwe verdienmodellen.”
Perspectieffonds Gelderland ondersteunt Grassa als onderdeel van haar strategie om de verduurzaming van de agrarische sector te versnellen en duurzame voedselproductie te bevorderen. Grassa’s initiatief draagt bij aan een vitaal platteland en een duurzame voedselvoorziening.
Huub Fransen, CEO Fransen Gerrits: "Als voerproducent zoeken we voortdurend naar manieren om dieren efficiënter te voeren en de footprint van vlees, melk en eieren te verkleinen. Met Grassa benutten we gras beter, waardoor de melkvoetafdruk kleiner wordt en boeren hun grasland beter kunnen verwaarden. Een win-win situatie."
Marcel Zijp, senior investment manager bij Brightlands Venture Partners: “Wij investeren in innovaties die bijdragen aan een toekomstbestendig agrifoodsysteem. Grassa’s techniek, die gras omzet in lokaal beschikbaar plantaardig eiwit voor menselijke consumptie, is baanbrekend. Het feit dat koeien van het overgebleven gras evenveel melk met dezelfde voedingswaarde leveren, maakt deze innovatie wereldwijd relevant.”

