GrassaGrassa
Placeholder for Foto MX 2Foto MX 2
Grassa

26 mei 2023

Grassa wint €50.000,- voor eiwit pilot

Tijdens de Innovation Insights bijeenkomst van Foodvalley NL is de challenge over het opwaarderen van tuinbouw nevenstromen tot waardevolle eiwitten, enzymen en/of supplementen tot een mooi einde gekomen. Deze challenge werd georganiseerd door SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) en Foodvalley NL. Grassa won de prijs op basis van onze marktrijpe raffinagetechnologie, heldere kijk op logistieke processen en ervaring met upcycling ketens.

Op basis van een uitgebreide pitch sessie op 8 mei heeft de vakjury Grassa €50.000,- stimuleringsbudget toegekend om een pilot te realiseren voor de productie van minimaal 500 KG plantaardige eiwitten uit tomaten reststromen (bladeren en stengels).

De genomineerde bedrijven presenteerden hun oplossingen aan het publiek van de Innovation Insights bijeenkomst op 23 mei. Tijdens de Upcycling Community bijeenkomst van Foodvalley NL in de middag, over 'bridging circular food innovators', presenteerde Grassa haar oplossing en verbond zich met verschillende partners die werken aan upcycling van reststromen.

Over de uitdaging

Tuinbouw reststromen bevatten veel waardevolle voedings- en voedernutriënten zoals eiwitten en enzymen. De grote uitdaging is hoe de natte reststromen optimaal te verwerken. Reststromen worden nu gecomposteerd of zelfs verbrand, terwijl er veel mogelijkheden zijn om de biomassa te gebruiken voor hoogwaardige markten zodra een kostenefficiënte technologie kan worden toegepast om de waardevolle eiwitten, voedingsstoffen en vezels te raffineren. Ondersteund door het platform van Brave New Food is de challenge geïnitieerd door SIGN en Foodvalley NL om ondernemers voor raffinageoplossingen te vinden.

Criteria van de jury

Na de aankondiging van de uitdaging in februari van dit jaar stuurden diverse bedrijven hun oplossing in. De jury heeft de volgende aspecten in overweging genomen om de bedrijven te rangschikken en een winnaar te kiezen.

  • Is het schaalbaar? Er wordt al veel onderzoek gedaan hoe ingrediënten uit een plant zijn te krijgen. De uitdaging is echter hoe je dit op een kosteneffectieve manier kunt doen.
  • Het bedrijf dat de technologie levert, moet een plan hebben om uitdagingen aan te pakken, zoals seizoensgebonden beschikbaarheid, transport van kas naar verwerking, en partnerschappen om de nieuwe markten voor de geüpcyclede voedings- of voederingrediënten te verkennen.

De finalisten

Tijdens een pitch event op 8 mei, gehost door Peter Duijvestijn in zijn innovatieve high-tech tomatenkas, is Grassa samen met twee andere finalisten geselecteerd door de jury. De andere genomineerden waren:

  • AgroSingularity is sinds 2019 bezig met het upcyclen en verwaarden van bijproducten in Murcia, Spanje. Ze zetten reststromen niet alleen om in voedselingrediënten, maar voegen ook smaak, kleur, micronutriënten en andere functionaliteiten aan toe om er speciale mengsels met technologische functies van te maken.
  • Italiaans foodtech bedrijf Circular Fiber produceert meel uit reststromen van artisjokken. Hun vezelrijke meel resulteert in een 50% lagere CO2-voetafdruk en zelfs een 90% lagere watervoetafdruk in vergelijking met gewone meelsoorten.

Als Grassa overtuigden we de jury van onze marktrijpe raffinage-oplossing en onze kracht om partners te binden. De jury waarde dat onze business propositie inging op specifieke aspecten van de upcycling keten. Bovendien vond de jury zeer duidelijk in onze pitch hoe de pilot voor reststromen uit de tuinbouw kan worden georganiseerd en hoe deze in ingrediënten voor verschillende markten in de agrifood waardeketen resulteren.

De jury

Peter Duijvestijn - mede-eigenaar en Supply Chain Manager bij Duijvenstijn Tomaten - een familiebedrijf dat bekend staat als een van de meest innovatieve en duurzame tomatentelers in Nederland. Peter Duijvenstijn is tevens bestuurslid van SIGN. In zijn rol als jurylid richtte hij zich vooral op de praktische en logistieke aspecten van een mogelijke pilot voor upcycling van reststromen uit de tuinbouw.

Kim van Oosterom - projectleider bij Duijvenstijn Tomaten voor diverse innovatieprojecten en ondersteunt Peter Duijvestijn in innovatiemanagement.

Wiro Sterk - Managing Director bij Vega Insiders, een bedrijf dat plantaardige eiwitrijke producten produceert voor veganistische en vegetarische voedingsconcepten. In de jury vertegenwoordigt Wiro het marktperspectief op geïsoleerde eiwitten en vezels die voortkomen uit reststromen uit de tuinbouw.

Anne-Claire van Altvorst - Senior Business Developer bij InnovationQuarter met veel ervaring in het valideren van business cases en het begeleiden van startups/innovators in de agrifood supply chain.

Bas Allart - medeoprichter van Brave New Food, het Europese open innovatieplatform dat samenwerkingen stimuleert tussen innovatieve startups, scale-ups, voedingsbedrijven, retailers, investeerders en kennispartners. Voordat hij Brave New Food startte, was hij betrokken bij verschillende incubator- en innovatieprogramma's zoals HortiHeroes.

Dewi Hartkamp - Programmamanager bij SIGN en ondersteunt de ontwikkeling van circulaire ontwikkeling binnen de tuinbouwsector via het Innovatieprogramma Circulaire Tuinbouw 2021-2025. SIGN initieerde de challenge in samenwerking met Foodvalley NL met als uiteindelijke doel een positieve total use score te hebben voor alle tuinbouw biomassa.

Jolijn Zwart-van Kessel - Innovation Lead Circular Agrifood bij Foodvalley NL en werkt aan de transitie naar meer circulaire agrifood systemen. Foodvalley NL werkt in deze uitdaging samen met SIGN en heeft als uiteindelijk doel om meer succesvolle business cases te creëren voor agrifood reststromen die opgewaardeerd worden richting voedsel.

Caroline Duivenvoorden - programmamanager bij Foodvalley NL en werkt aan de transitie naar meer circulaire agrifood systemen door samenwerking tussen partners op het gebied van upcycling van voedsel te ondersteunen. Vorig jaar lanceerde Foodvalley NL de Upcycling Community. Deze uitdaging over reststromen in de tuinbouw is een van de initiatieven die binnen de Upcycling Community is gepositioneerd.

De Upcycling Community

Tijdens het Pre-F&A Next Event van de Upcycling Community 'Bridging circular food innovators' op 23 mei 2023 gehost in de Unilever Hive in Wageningen, presenteerde Grassa de winnende oplossing. Dit biedt ons ook mogelijkheden voor verdere samenwerking met upcycling partners in en rond de Upcycling Community.