GrassaGrassa
Placeholder for 20230420 13555420230420 135554
Grassa

04 mei 2023

Resultaten Dairy Campus-onderzoek bekend

Extra verdiensten en gelijke, duurzame melkproductie, de WUR Dairy Campus bevestigt dat het kan met ontsloten gras!

Op 20 april presenteerde de Dairy Campus de onderzoeksresultaten van het 12-weekse experiment met Grassa's ontsloten gras. Drie groepen van 20 koeien kregen verschillende diëten om de effecten op voeropname en melkproductie te meten.

De voornaamste uitkomst? De productie en gehaltes van de melk zijn bij een dieet met 50% ontsloten gras hetzelfde als productie en gehaltes van de melk bij een gangbare graskuildieet. De negatieve controle, waarbij natuurgras met hetzelfde eiwitpercentage als het ontsloten gras werd gebruikt, zakte weg in productie en gehaltes.


Andre Bannink (Wageningen University & Research): “Ontsloten gras bevat de helft minder eiwitten, suikers en mineralen dan gangbare graskuil en heeft een lagere VEM-waarde. Toch produceren koeien er net zo goed op, de energetische benutting is vergelijkbaar met het reguliere rantsoen. Blijkbaar kunnen koeien ontsloten gras veel beter verteren en benutten”.

Gras wordt ontsloten het te persen, waarbij 50% van de eiwitten, suikers en mineralen met het grassap uit het gras wordt gehaald. Het graseiwitconcentraat en het suikerconcentraat dat na raffinage van het grassap ontstaat, zijn geschikt als ingrediënt in diervoeders en op termijn ook voor humane consumptie. De overblijvende vezel is het ontsloten gras, wat ingekuild gebruikt kan worden als ruwvoer.

Benieuwd naar meer resultaten? Download de presentatie!