GrassaGrassa
Placeholder for Schouten 1Schouten 1
Grassa

08 februari 2023

Schouten Europe en Grassa gaan samenwerking aan

VLEESVERVANGERS OP BASIS VAN EIWITTEN UIT GRAS

Met eiwit uit gras vleesvervangers ontwikkelen. Dát is het doel van de samenwerking tussen het Brabantse familiebedrijf Schouten Europe en Grassa. Graseiwit is namelijk een geschikt alternatief voor soja, een ingrediënt dat nu vaak in vleesvervangers wordt gebruikt. Grassa en Schouten gaan de komende jaren de toepassingsmogelijkheden van graseiwit in vleesvervangers, onderzoeken en testen.


ENORME POTENTIE

"Graseiwit heeft een enorme potentie", vertelt Rieks Smook, directeur van Grassa. “Gras brengt 2,5x zoveel eiwit op per hectare in vergelijking met soja. De beschikbaarheid van gras is uitstekend. Het graseiwit is een hoogwaardig, lokaal en schaalbaar alternatief voor soja. Ten opzichte van andere eiwitbronnen zorgt het voor een enorme reductie van de CO2-voetafdruk.”

Placeholder for Schouten 1Schouten 1

Minder stikstof

“Een koe zet slechts 30 procent van het graseiwit om in melk en vlees. Zeventig procent wordt omgezet in mest. Grassa haalt vooraf een deel van die overtollige eiwitten uit het gras. Het restproduct, ontsloten gras, eet de koe. Zo wordt het eiwit dat in gras zit, optimaal benut”, vervolgt Smook.

Naast dat er 50% meer eiwit van dezelfde hectare land wordt gewonnen, wordt ook het stikstofprobleem aan de bron aangepakt. De import van soja wordt vervangen door graseiwit en door minder eiwit in het ontsloten gras, stoten de koeien minder stikstof (ammoniak) uit.

Placeholder for Grassa producten headerGrassa producten header

Eiwittransitie

Met de term eiwittransitie wordt de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar (meer) plantaardige en alternatieve eiwitten bedoeld. “Als pionier en innovator in de markt van vleesvervangers, zijn wij steeds op zoek naar interessante eiwitbronnen die bij kunnen dragen aan die eiwittransitie”, aldus Henk Schouten, eigenaar van Schouten Europe.

“Eiwit uit gras vinden wij zeer interessant”, vervolgt Schouten. “Het is onze ambitie om duurzame en lokale ingrediënten te gebruiken in onze producten. Het partnership met Grassa is daarom een mooie stap voor ons bedrijf. Onze productontwikkelaars zullen de komende jaren samen met Grassa de toepasbaarheid van graseiwit in vleesvervangers onderzoeken.’’

Rieks Smook van Grassa: “We hebben al partnerships binnen de diervoedersector en zijn heel blij dat we met Schouten Europe een exclusieve partner hebben gevonden voor de toepassing van graseiwit in humane voeding.”

Placeholder for Schouten 2Schouten 2

Nationale eiwitstrategie

Om in de behoefte aan plantaardig eiwit te voorzien, wil de Europese Unie minder afhankelijk worden van de import van eiwitrijke gewassen als soja, en meer zelfvoorzienend worden. De Europese Commissie heeft in 2018 de lidstaten opgeroepen om een nationale eiwitstrategie vorm te geven. Volgend op het eiwitrapport van de Europese Commissie heeft de Nederlandse overheid in 2020 De Nationale Eiwitstrategie voor Nederland gepresenteerd.

De Nationale Eiwitstrategie heeft als doel om de komende 5 tot 10 jaar de zelfvoorzieningsgraad van nieuwe en plantaardige eiwitten te vergroten, op een duurzame manier die bijdraagt aan de gezondheid van mens, dier en de natuurlijke omgeving. Het proces van Grassa wordt in de Nationale Eiwitstrategie genoemd en gezien als een veelbelovende innovatie om lokaal plantaardig eiwit te produceren. De samenwerking tussen Grassa en Schouten Europe sluit hierop aan en zorgt voor een directe link met de humane consumptie van graseiwit.

Placeholder for Schouten 3Schouten 3

Novel food

Nieuwe voedingsmiddelen of ingrediënten worden op veiligheid gecontroleerd door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) en komen pas op de markt als ze zijn goedgekeurd. Graseiwit valt ook onder deze Novel Foods. Grassa en Schouten verwachten goedkeuring voor de consumptie van graseiwitten door mensen. Daarom investeren beide bedrijven nu al gezamenlijk in onderzoek en productontwikkeling.

Placeholder for Schouten 4Schouten 4

Achtergrond

Schouten startte in 1990 als pionier met de ontwikkeling van vleesvervangers op basis van plantaardige eiwitten. Het bedrijf vermarkt inmiddels één van de meest uitgebreide en gevarieerde assortimenten ter wereld en levert haar vlees- en visvervangers, onder private label, in meer dan 50 landen. Ook ontwikkelt het bedrijf veel producten op basis van klantvraag.

Placeholder for Schouten 6Schouten 6

Grassa produceert graseiwit in haar demofabriek in Afferden. Dit eiwit zetten we momenteel in om producten mee te ontwikkelen zoals Petfood, Aqua Feed en mengvoer voor varkens en kippen. Daarnaast hebben we technologieën getest en ontwikkeld om eiwit uit gras te winnen dat geschikt is voor menselijke voeding.

Placeholder for GrassapGrassap