GrassaGrassa
Placeholder for Visual Circulariteit NLVisual Circulariteit NL
Grassa

26 juli 2022

De Correspondent schrijft over stikstofkringloop

Een goed gebalanceerd artikel in De Correspondent

Thomas Oudman beschrijft in dit artikel van De Correspondent waar het in de landbouw in essentie om gaat: het produceren van voedsel. Hij bekijkt de stikstofproblematiek vanuit de stikstofkringloop die uit balans is.

Teveel stikstof wordt geïmporteerd in de vorm van veevoer en van kunstmest. Daarmee wordt teveel stikstof in de vorm van mest gemaakt en te weinig stikstof geproduceerd in de vorm van menselijk voedsel.

Grassa verbetert de stikstofkringloop door effectiever om te gaan met Nederlands grootste gewas…. Gras. Grassa wint eiwitten (stikstof) uit lokaal geproduceerd gras, zodat deze als menselijk voedsel kunnen dienen én de veevoer (stikstof) importen kunnen vervangen. Het na de eiwitwinning overgebleven ontsloten gras is een hoogwaardig ruwvoer voor koeien. Bij voeren aan koeien blijft de productie van melk (stikstof) en vlees (stikstof) gelijk of verbetert en de productie van stikstof in mest en urine daalt met ca. 30%.

Minder import van veevoer, minder stikstof in de mest bij koeien, meer voedsel van hetzelfde areaal gras… meer circulair gebruik van lokaal geproduceerd eiwit.